Gratis spel är något som blir mer populärt för varje dag och utbudet av spel som du öppnar direkt i fönstret och kan komma igång att spela på några sekunder är minst sagt enormt. Det är omöjligt att ge någon exakt siffra på hur många gratis spel du kan hitta online, men att spelen kan räknas i många tusen är ingen överdrift.

Vissa av gratisspelen du spelar online är mycket enkla historier som ger dig några minuters underhållning och tidsfördriv, medan andra är mycket omfattande skapelser som kan ge många hundra timmars speltid. Upptäck spel på Gratisspel.nu

Så här spelar du gratis spel online

Du har många sajter att välja mellan om du vill spela gratisspel på nätet. De flesta av de riktigt stora spelsajterna är amerikanska, men eftersom intresset för onlinespel är så stort har flera av sajterna sett till att översätta både spelen, hjälptexter, med mera, till andra språk – däribland svenska. Om du vill förenkla din spelupplevelse väljer du med fördel en sajt som finns på svenska. I tillägg finns självklart flera sajter med onlinespel som drivs från Sverige. Utbudet är lite mindre, men det torde ändå vara fullt tillräckligt för de flesta smaker.

Hos några enstaka spelsajter måste du först bli medlem för att kunna spela, men på de flesta sajter gäller att hela utbudet är öppet även om man inte har något medlemskap. Att bli medlem på en spelsajt kan dock vara fördelaktigt, detta genom att det ofta finns en mängd sociala funktioner att ta del av. Inte sällan kan du också delta i tävlingar och samla på dig ”awards” för dina prestationer.

Spela gratis spel på nätet

Om du vill spela gratis spel på nätet har du många sajter att välja mellan och utbudet av enskilda titlar är smått astronomiskt, på sidan gratisspel.nu hittar du ett stort utbud. Även om du bara skulle lägga någon minut på varje spel skulle du få hålla på i många år för att ens avverka en bråkdel av utbudet (och då har ju en mängd nya spel dessutom tillkommit!).

De flesta spel online är programmerade i Flash och det gör att du kan öppna dem direkt i webbläsaren. Nuförtiden går det utmärkt att spela Flash-spel även på Mac. Flash och Mac var ingen lyckad kombination för ett par år sedan, men numera är kompatibilitetsproblemen lösta.

Arkadspel och äventyrsspel

Fantasirikedomen bland dem som skapar gratis spel på nätet är enorm och det finns nog inget speltema som inte är utforskat. Kort sagt kan du hitta en mycket stor bredd och det finns gratisspel för alla smaker. För att de spelsajter som samlar gratisspelen online ska kunna presentera sitt utbud på ett lite mer lättillgängligt och tydligt sätt brukar de emellertid sortera in titlarna i ett antal kategorier. Två av dessa kategorier är arkadspel och äventyrsspel.

Arkadspelen är de mest mångtaliga. Det har mycket att göra med att denna typ av spel är lättast att tänka ut och programmera. En annan anledning är att gratis spel online främst är tänkta som tidsfördriv för kortare stunder. Om du har fem minuter över kanske du inte kastar dig in i ett äventyr utan hellre väljer ett actionfyllt arkadspel där en spelomgång tar ett par minuter att spela.

Om du har lite mer tid får du inte missa äventyrsspelen online. En del är ganska enkla historier, men det finns också mycket avancerade äventyrsspel som kan bjuda på många hundra timmars spelglädje. Om du känner dig riktigt äventyrlig kan du prova på något av de så kallade MMORPG-spelen i vilka du får utforska spännande världar tillsammans med andra spelare från hela världen.

Vilka typer av gratisspel finns online?

Det är kanske mer lämpligt att fråga vilka typer av gratisspel som inte finns online. Kort sagt kan du nämligen ta del av onlinespel i alla tänkbara kategorier och med alla tänkbara teman. Racingspel, pusselspel, äventyrsspel, sportspel, klassiska arkadspel, casinospel eller bettingsidor.Du saknar verkligen inte alternativ om du vill spela gratis spel i webbläsaren online.